De færreste vil nok foretrække at drikke vin til en rå gulerod. Så det match springer vi over – selvom en frisk og frugtig østrigsk Grüner Veltliner måske ikke er helt ude i hampen. Sødmen fra tilberedte gulerødder kræver en vis sødme i vinen. Sødmen vil være mest fremtrædende, når rødderne er ovnbagte, og en smule mindre, når de er kogte. Til ovnbagte gulerødder – måske i selskab med andre rodfrugter – er hvidvin tit bedst. Det kunne f.eks. være en fadlagret Chardonnay fra Californien, Sydafrika eller Chile. En fadlagret norditaliensk Soave på Garganega-druen kan også være rigtigt lækker hertil. Til kogte gulerødder skal du skrue lidt ned for sødmen. En italiensk Pinot Grigio med god frugtsødme er et godt bud – og det kunne en orange Pinot Grigio med skindkontakt også være. Gulerøddernes sødmefulde parfumering fungerer også godt sammen med f.eks. en orange Traminer, ikke mindst hvis man anvender karry sammen med gulerødderne. Spiller gulerødderne en mindre birolle i retten, når de f.eks. serveres til kalv eller gris, skal vinen stå med en fod i hver lejr, og her kan en fadlagret Barbera eller en syditaliensk Primitivo være oplagte valg.
Vinmatch: Chardonnay, Soave, (orange) Pinot Grigio og Traminer, Barbera, Primitivo
Fakta om gulerødder
Botanisk navn: Daucus carota
Sæson: Hele året, friske danske fra juni-oktober
Anvendelse: Rå, dampede, kogte, bagte
Opbevaring: Gerne ved 4–6 grader, i en plastpose med lufthuller og ikke sammen med frisk frugt. Har gulerødderne grøn top, skal den skæres af, når du kommer hjem, ellers bliver gulerødderne bløde. Læg de nye gulerødder i iskoldt vand i en ½ time, hvis de er blevet bløde. Kassér lagrede gulerødder, som er blevet bløde.
Tips til tilberedning
- Brug gulerødder i alle gryderetter – de koger ikke ud
- Skær gulerødderne i skrå skiver, drys farin og kanel over, og bag dem i ovnen
- Damp gulerødderne i få minutter, vend dem i lidt olie på panden, og server pesto til
- Gulerødder er gode i kager og brød pga. deres sødme
- Gulerødder passer godt sammen med tørrede frugter og nødder
Gulerødder
Næringsværdi pr. 100 g
Energi 176 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,8 g
Fedt 0,4 g
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han er tidligere underviser af sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.