Der findes faktisk mere end 350 forskellige arter timian. Den mest almindelige er thymus vulgaris, som vi i Danmark kalder havetimian eller kryddertimian. Timian vokser vildt i landene omkring Middelhavet og stortrives i tør, mager og kalkholdig jord. På grund af krydderurtens rige blomsterflor er den god til at tiltrække bier og andre insekter. Den er særdeles nøjsom at dyrke på terrassen eller i haven.
Timian og vin
Middelhavsurten passer ikke overraskende til vine fra selvsamme region. Urten er fantastisk til kødfylde retter, og er det fx lam, der får et skud af krydderiet, er en sydfransk Syrah perfekt hertil. Fra Italien er Sangiovesedruen perfekt til timian. Det kan være en ung tør Chianti til en omgang kødboller i tomatsauce med masser af timian eller en klassisk pizza. Til saftige stykker kød kan Toscana byde på Sangiovese i form af Vino Nobile eller Brunello, som vil sidde lige i skabet og spille godt op til timianen. Internationalt er Cabernet Sauvignon også tit et fint valg, ligesom den spanske nationaldrue, Tempranillo, også er et oplagt valg. Timian vil gerne have lidt modspil fra rødvinens tanniner. Men er du ude efter en hvidvin, kan en tør Riesling være et godt match – især hvis den har en flot moden frugtighed med et urtepræg.
Vinmatch: Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Riesling
Fakta om timian
Sæson: Fås året rundt
Kendetegn: En duftende staude med tynde eller trådagtige stængler med små mørkegrønne blade
Tilberedning: Frisk eller dampet, kogt eller stegt med
Timian
Næringsværdi pr. 100 g
Energi 575 kJ
Protein 5,6 g
Kulhydrat 24,4 g
Fedt 1,7 g
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han er tidligere underviser af sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.