Vin og mad

Vin til hornfisk

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hornfisk

Der intet som hornfisk og lune forårsdage. Og heller intet som en Sauvignon Blanc i en grøn udgave, som smager af solbærblade og grønne stikkelsbær. Den passer rigtig godt til hornfisk med citronsaft, nye kartofler og persillesauce. Hvis man skulle have lyst til at nyde nye asparges til hornfisken, kan vinen udskiftets med en syrerig Riesling. Et andet bud er en østrigsk Grüner Veltliner, der med sin robusthed og lette fedme, også står godt til fisken serveret med grønt.

Vinmatch: Sauvignon Blanc (fra Loire eller New Zealand), Riesling og Grüner Veltliner.

Fakta om hornfisk

Sæson for hornfisk
Hornfisken ankommer til Nordsøen, Kattegat og Bælterne i april–maj og forlader farvandene igen om efteråret.

Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, kogt, dampet, ovnstegt.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Hornfisken har en næsten cylindrisk, meget slank krop, som er usædvanlig langstrakt. De hornagtige kæber er ualmindelig lange og nærmest omdannet til et næb. Underkæben er altid noget længere end overkæben og har en rødlig tone. Hele næbet er besat med små spidse tænder. Ryggen er mørkeblå, næsten sort. Fra ryggen ændrer farven sig ned ad siderne fra det blågrønne over sartgrøn til bugens perlemorsskinnende hvide. Benene er grønne. Kødet er hvidt og fast med en sødlig smag, lidt tørt, fedest om efteråret. Hornfisken er en glimrende svømmer, der ofte springer op af vandet, når den bliver jaget af tun eller marsvin.

Levested
Hornfisken er en stimefisk, som lever fritsvømmende nær vandoverfladen. Stimerne ankommer fra det østlige Atlanterhav til De Britiske Øer i marts–april.

Det vidste du måske ikke om hornfisk
Hornfisk er kendt for sine grønne ben, som skyldes et ufarligt stof, som hedder vivianit (en jernfosfatforbindelse), men også for at springe op af vandet, når man fanger den på krog.

Næringsværdi pr. 100 g:

Energi 466 kJ
Protein 21,4 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 2,7 g

 

Navn: Belone belone
Engelsk: Garfish
Tysk: Hornhecht
Fransk: Aiguille / Orphie

Winelab Academy flytter til Danmarks højeste træbygning

26 marts 2025

Fra den 1. maj 2025 får Winelab Academy nye lækre faciliteter i toppen af TRÆ på Sydhavnen i Aarhus. TRÆ er Danmarks højeste træbygning og er indrettet med upcycled materialer og viser vejen for moderne byggeri.

Vin til rødspætte

11 marts 2025

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Vin til kulmule

27 februar 2025

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Rul til toppen