Skaldyr har generelt en lidt sødmefuld smag. Især jomfruhummerens sødme skal derfor matches i vinen. Det gør du bedst ved at vælge vine med en anelse restsukker i sig. Men det er samtidig vigtigt, at stilen er rank og frisk, ellers mister jomfruhummeren sin elegante smag. Riesling med let restsukker er noget nær det perfekte match, en Kabinett eller måske en feinherb. En fyldig Chardonnay af god kvalitet kan være et rigtig godt alternativ, eventuelt med fadlagring. Noget af det mest delikate til jomfruhummer er dog måske en Champagne, som ikke er alt for tør.
Vinmatch: Riesling, Chardonnay og Champagne
Fakta om jomfruhummer
Navn: Nephrops norvegicus
Sæson: Må fanges hele året
Udnyttelse: Hel, hale
Tilberedning: Kogt, stegt, grillet, ovnstegt, råmarineret
Fangstområde: Det nord-østlige Atlanterhav, Østersøen
Kendetegn
Jomfruhummeren er slankere end hummeren, klosaksene er næsten ens og besat med rækker af korte torne. Farven er rød-orange.
Levested
Jomfruhummeren lever nedgravet i blødbund på 40–250 meters vanddybde, men færdes aktivt på havbunden om natten. Jomfruhummerne graver selv gange i havbunden, sædvanligvis med to åbninger, og de samler sig i grupper af 5–10 individer.
Det vidste du måske ikke om jomfruhummer
Jomfruhummeren kaldes også »bogstavhummer« efter tegningerne på bagkroppens ringe. Den bliver også betegnet som »dybvandshummer«.
Jomfruhummer
Næringsværdi pr. 100 g
Energi 396 kJ
Protein 19,6 g
Kulhydrat 0,8 g
Fedt 1,3 g
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han er tidligere underviser af sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.