Jeg skal skynde mig at pointere, at jordbær og mousserende vin kan sagtens være et godt match, blot skal den mousserende vin have noget sødme. Det kan man fx finde i en vellavet Moscato d’Asti, som er en rigtig god all-round dessert vin, for den kan samle mange forskellige smagsretninger (fx kage, frisk frugt og chokolade) på en desserttallerken. Noget af det bedste til jordbær er en sød eller halvsød mousserende vin, lavet på den røde Beaujolais drue, Gamay, eller Brachetto fra Piemonte i Norditalien. Smagen fra disse vine går direkte i retning af jordbær. En tysk eller østrigsk Beerenauslese kan også være et godt valg, specielt hvis jordbærene er marinerede i balsamico.
Vinmatch: Moscato d’Asti, søde mousserende Gamay vine, Brachetto, Beerenauslese.
Fakta om jordbær
Sæson for jordbær: Hele året, danske fra ca. maj til august.
Tilberedning: Rå, syltet, kogt.
Tips til tilberedning
- Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt.
- Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Skylles umiddelbart inden servering.
- Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2–3 gange.
- Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af.
- Skiv en bakke jordbær. Dryp to spsk citron over og vend i to spsk flormelis. Drys med finthakket citronmelisse og server.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 182 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,7 g
Fedt 0,6 g
Botanisk navn: Fragaria × ananassa
Engelsk: Strawberries.
Tysk: Erdbeeren.
Fransk: Fraises.
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han er tidligere underviser af sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.