Vin og skaldyr

Vin til østers

Østers skiller med deres enkle og koncentrerede smag af hav bogstaveligt talt vandene. Det samme gælder kombinationen af vin og østers. Mange vælger bobler til, men der findes andre suveræne muligheder, der kan skabe en perfekt harmoni.

Vin til østers

Østers kan serveres på mange måder; naturel, gratinerede, i supper mv. Serveret naturel evt. med citron, kan en syrerig Riesling eller Sauvignon Blanc fungere fint. En kompleks blanc de blancs Champagne, ligeledes godt med syre, kan også virke. Men her begynder det at blive svært. Alternativt kan en Muscadet Sur Lie fra Loire i Nordfrankrig været et godt bud. Hvis du da ellers kan skaffe en flaske, for de kan være problematiske af støve op ind i mellem. Gratinerede østers er lettere rent vinmæssigt. Er det en spicy gratinering, kan en tysk eller østrigsk Riesling med noget sødme og ikke mindst syre, være et dejligt match. Er gratineringen eller suppen mere i retning af urter, kan »urtevinen« Sauvignon Blanc godt findes frem, og vælg en ung udgave.

Vinmatch: Riesling, Sauvignon Blanc, Champagne, og Muscadet Sur Lie.

Fakta om østers

Sæson for østers: Fanges hele året, men bedst fra september til april.

Udnyttelse
Levende. Tjek at den er levende ved at dryppe lidt citronsaft på den, opnår du ingen reaktion skal den smides ud.

Tilberedning: Naturel, dampet, pocheret, stegt, marineret, røget.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, opdræt.

Kendetegn
Skallen får med alderen en uregelmæssig, bladet struktur. Den ene skal er hvælvet og har en foldet rand, den anden ligger som et låg oven på den hvælvede skal. På den åbne østers ses den kraftige lukkemuskel »stolen«, omgivet af lever og kønsorganer og omkranset af gællerne, »skægget«. Fra Bretagne til Middelhavet fanges den portugisiske østers, der bl.a. kendes fra almindelig østers på, at lukkemuskelens aftryk på skallens inderside er violet. Østers er en virkelig luksusspise.

Levested
Østers lever fra stranden til ca. 20 meters dybde. Østers er udbredt langs Europas vestkyst fra Vestnorge til Middelhavet. De fiskes og dyrkes flere steder ved de nord-europæiske kyster, bl.a. i Limfjorden. I Limfjorden er sommertemperaturen ikke tilstrækkelig høj til at sikre en heldig forplantning hvert år. Man må derfor importere østersyngel fra Holland for at holde bestanden vedlige. De små østerslarver slår sig ned på sten, alger eller pæleværk og vokser uigenkaldeligt fast, liggende på den hvælvede skal. De dyrkes på banker. Der er inden for de senere år etableret opdræt af østers i Danmark. Dyrkningsmetoden bygger på opdræt af østersyngel i plastbakker eller net, der ophænges i bøjer eller lignende. Fordelen ved denne metode er, at skaldyrene vokser hurtigere, er fri for sand og andet bundmateriale, og at de kan høstes på det rigtige tidspunkt.

Det vidste du måske ikke om østers
Fra omkring år 4000 op til år 2800 f.Kr. har danskerne langs kyster, ved vige, fjorde og åer regelmæssigt spist østers. En af Danmarks største køkkenmøddinger ved Meilgård indeholder næsten 2000 m³ affald efter bopladsens beboere. Affaldet består hovedsagelig af østersskaller. Østers udgjorde op til 32% af føden for de ca. 40 beboere på bopladsen.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 261 kJ
Protein 7,8 g
Kulhydrat 4,2 g
Fedt 1,5 g

Navn: Ostrea edulis
Engelsk: Common oyster
Tysk: Auster
Fransk: Huître plate

Winelab Academy flytter til Danmarks højeste træbygning

26 marts 2025

Fra den 1. maj 2025 får Winelab Academy nye lækre faciliteter i toppen af TRÆ på Sydhavnen i Aarhus. TRÆ er Danmarks højeste træbygning og er indrettet med upcycled materialer og viser vejen for moderne byggeri.

Vin til rødspætte

11 marts 2025

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Vin til kulmule

27 februar 2025

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Rul til toppen