Purløg (allium schoenoprasum) er en populær, let dyrkelig og bredt anvendelig krydderurt, som er en klassiker på de danske middagsborde og som topping på mange retter. Den hurtigtvoksende plante med de lange, hule, cylindriske blade er nem at hakke eller snitte og giver et forfriskende kick til maden.
Purløg og vin
Smagen af purløg fylder en del, da denne urt tit indtages i store mængder til retterne. Den smager græs- og løgagtigt, og derfor er de »grønne vine« Sauvignon Blanc og Chenin Blanc, gode match, da de selv spiller på samme tangenter. En Grüner Veltliner er også en mulighed, da denne drue tit har en fyrig peberagtig smag, som matcher purløgenes skarphed rigtig fint.
Vinmatch: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Grüner Veltliner
Fakta om purløg
Sæson: Hele året. Fra friland mest fra marts til oktober
Kendetegn: Purløg er medlem af løgfamilien og er flerårig urt med tueformet vækst. Bladene er slanke og lyst grågrønne, mens blomsterne er lyst lilla.
Tilberedning: Anvendes rå, som det grønne drys på mange forskellige retter, især til retter med æg
Purløg
Næringsværdi pr. 100 g
Energi 132 kJ
Protein 2,4 g
Kulhydrat 4 g
Fedt 0,6 g
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han er tidligere underviser af sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.