Vin og mad

Vin til savoykål

Den nøddeagtige kålsmag, som også kendes fra rosenkålen, går igen i den smukke og velsmagende savoykål. Derfor finder du også det bedste match med vine, der har eller spiller op til det nøddeagtige.

Vin til savoykål

Pinot Gris har tit et nøddeagtigt præg i de bedre udgaver. Hvis vinen samtidig har en frisk syre, er det med til at gøre matchet til savoykålen særligt vellykket. Sauvignon Blanc er også god til de »grønne« smagsnuancer i kålen, fx hvis kålen anvendes rå i salater. Er der appelsin eller andre syrerige komponenter i salaten, kan en Riesling med masser af syre ofte bedst stå distancen. Hvis du foretrækker en rødvin til måltidet, er en Barbera d’Asti god til at klare kålens syre.

Vinmatch: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling, Barbera d’Asti.

Fakta om savoykål

Sæson for savoykål: September til januar.

Tilberedning: Rå, stegt, dampet.

Tips til tilberedning
Savoykål er velegnet til råkost med gulerødder, appelsinsaft, snittede æbler, nødder og tørrede frugter.

Steg fintsnittet savoykål på panden med strimler af kylling, og smag til med soja.

Savoykål er god at pakke om kød-, fiske- og grøntsagsfars. Snit savoykål og brug den i stedet for hvidkål i coleslaw eller andre råkostsalater.

Lynsteg strimlet savoykål sammen med strimler af gul peber i lidt olie. Smag til med sojasauce. Brug dampede savoykålsblade til at pakke om kåldolmere.

Lav en salat af fintsnittet savoykål, æblebåde og mynteblade. Dryp med friskpresset appelsinsaft og pynt med oliven.

Damp savoykålsbåde møre og server dem som tilbehør gerne dryppet med en olie-eddike marinade og et drys klippet purløg.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 142 kJ
Protein 2,0 g
Kulhydrat 6,1 g
Fedt 0,1 g

Botanisk navn: Brassica oleracea sabauda.

Engelsk: Savoy cabbage.

Tysk: Wirsingkohl.

Fransk: Choux de Savoie.

 

Winelab Academy flytter til Danmarks højeste træbygning

26 marts 2025

Fra den 1. maj 2025 får Winelab Academy nye lækre faciliteter i toppen af TRÆ på Sydhavnen i Aarhus. TRÆ er Danmarks højeste træbygning og er indrettet med upcycled materialer og viser vejen for moderne byggeri.

Vin til kulmule

27 februar 2025

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Vin til kuller

27 februar 2025

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Rul til toppen