Pinot Gris har tit et nøddeagtigt præg i de bedre udgaver. Hvis vinen samtidig har en frisk syre, er det med til at gøre matchet til savoykålen særligt vellykket. Sauvignon Blanc er også god til de »grønne« smagsnuancer i kålen, fx hvis kålen anvendes rå i salater. Er der appelsin eller andre syrerige komponenter i salaten, kan en Riesling med masser af syre ofte bedst stå distancen. Hvis du foretrækker en rødvin til måltidet, er en Barbera d’Asti god til at klare kålens syre.
Vinmatch: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling, Barbera d’Asti.
Fakta om savoykål
Sæson for savoykål: September til januar.
Tilberedning: Rå, stegt, dampet.
Tips til tilberedning
Savoykål er velegnet til råkost med gulerødder, appelsinsaft, snittede æbler, nødder og tørrede frugter.
Steg fintsnittet savoykål på panden med strimler af kylling, og smag til med soja.
Savoykål er god at pakke om kød-, fiske- og grøntsagsfars. Snit savoykål og brug den i stedet for hvidkål i coleslaw eller andre råkostsalater.
Lynsteg strimlet savoykål sammen med strimler af gul peber i lidt olie. Smag til med sojasauce. Brug dampede savoykålsblade til at pakke om kåldolmere.
Lav en salat af fintsnittet savoykål, æblebåde og mynteblade. Dryp med friskpresset appelsinsaft og pynt med oliven.
Damp savoykålsbåde møre og server dem som tilbehør gerne dryppet med en olie-eddike marinade og et drys klippet purløg.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 142 kJ
Protein 2,0 g
Kulhydrat 6,1 g
Fedt 0,1 g
Botanisk navn: Brassica oleracea sabauda.
Engelsk: Savoy cabbage.
Tysk: Wirsingkohl.
Fransk: Choux de Savoie.
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han er tidligere underviser af sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.