Bolero, Shiraz, iltning eller gardiner?

Vinens verden er fuld af komplicerede udtryk. Vi har samlet de vigtigste i vores vinordbog, så du lettere kan navigere og orientere dig.

Ortega

Foto: ©DWI

En forholdsvis ny hvidvinsdrue fra Tyskland, der også dyrkes i Danmark. Ortega er en krydsning af to andre krydsninger, Müller-Thurgau og Siegerrebe, foretaget af Hans Breider i 1948 på planteskolen i Würzburg i Franken. Han navngav druen efter den spanske filosof José Ortega y Gasset.

Vine på Ortega har et lavt syreindhold, mens restsødmen ofte er stor. Duft og smag beskrives tit som fyldig og ferskenagtig.

Ortega modner meget tidligt og kan opnå meget stor modenhed i sit hjemland, hvor den derfor mest bruges til søde vine. Dens tidlige modning udnyttes også til at dyrke druen under køligere himmelstrøg som Danmark og England. Den benyttes også som spisedrue.

Rul til toppen