Vinområder

Vinene fra Savoie

Skønne Savoie— mange skisportselskere kender området, mens dets vine stort set ukendt land for danskerne. Savoie ligger lige hvor Alperne rejser sig i Frankrig,
tæt på skisportssteder som Val Thorens og Tignes.

Vinene fra Savoie

Selvom mange skisportselskende danskere kender området, er dets vine stort set ukendt land for os. Savoie ligger lige øst for Lyon, hvor Alperne begynder at rejse sig, og der er ikke langt til kendte skisportsdestinationer som Val Thorens og Tignes.

Det kan kun anbefales at tage en afstikker fra skiferien for at smage på de lokale vine. Der er delikate bobler, syrefriske hvidvine og lette, saftige rødvine. De fleste er oven i købet så lokale, at de kun kan opdrives der!

 

Fra skiløjper til maleriske vinmarker

Savoie byder på charmerende landskaber med en del dramatiske stigninger og fald. Ind imellem er der vandløb og søer og blandet landbrug. Områdets areal er stort, men der kan være langt mellem de vindyrkende dele, og reelt er Savoie en mosaik af små separate områder. Det befinder sig på grænsen til, hvor det kan lade sig gøre at dyrke vin, og markerne ligger derfor spredt rundt omkring i små klynger. Disse steder er gennem tiden nøje udvalgt, så druerne har optimale forhold til at modne i det kølige klima. De fleste vinmarker ligger på mere eller mindre stejle syd- og østvendte skråninger. Man ser ofte vinmarker med frodigt, naturligt bunddække for at undgå erosion. Der arbejdes oftest manuelt, da det er vanskeligt at arbejde med maskiner. Det opbrudte landskab danner mange forskellige terroirs, og da produktionen er fordelt på mange små vinbrug er forskelligheden stor.

Området ligger historisk i et krydsfelt mellem Frankrig, Schweiz og Italien, men dets høje beliggenhed har ført til en vis isolation. Denne isolation har medført, at de lokale traditioner – og dermed de lokale druesorter – har kunnet leve et liv i upåagtethed. Nok kan man finde velkendte sorter som Chardonnay og Pinot Noir som i det nærliggende Bourgogne, men først og fremmest støder man på lokale specialiteter som Jacquère, Altesse og Mondeuse. I samspil med den stenede jordbund og det kølige klima giver de vine med en umiskendelig lethed og friskhed – ikke ulig den rene, kølige luft i bjergene eller vandet fra kilderne i Évian.

 

 

Friske hvide, saftige røde og sprøde bobler

Jacquère er hoveddruen, og den giver forfriskende vine med en fin aroma af pærecider. Den næst mest plantede, men nok mest interessante, drue er Altesse (ofte kaldet Roussette), som er syrlig og mineralsk med en fin smag af æble. Man finder også den saftige Chasselas, der især er kendt fra den anden side af bjergene i Schweiz. En anden kending blandt de hvide vine er Roussanne (ofte kaldet Bergeron), som stammer fra det nærtliggende nordlige Rhône. Den giver runde vine med smag af grønne ferskner og friske bjergurter. Sjældne sorter som Molette og Gringet er ekstremt lokale, men ikke uinteressante.

Savoies rødvine hører til i den lette og elegante ende af spektret. Den indfødte Mondeuse kan være mesterlig, mørk i farven, og med en duft og smag af saftige, sorte kirsebær og en peberkrydret finish. Gamay giver saftige og bløde vine med smag af hindbær. Der laves også fortrinlig Pinot Noir, og er man heldig, kan man opdrive den meget sjældne Persan.

Crémant de Savoie er regionens fine bobler fremstillet på den traditionelle metode med andengæring på flaske. Druerne skal være Jacquère og Altesse, og vinene er generelt sprøde, frugtige og med god syre.

 

Gode alpeoste

Oste er en af områdets andre stoltheder, som ikke må glemmes. Det er måske en fortærsket kliché, men sandt er det, at »what grows together, goes together«: Som de lokale ynder, så går de lette og syrefriske Savoie vine, hvide som røde, glimrende til ost, ostefondue og choucroute. Den mest berømte lokale ost er Tomme de Savoie, men den er blot én af mange, hvoraf også Reblouchon, Beaufort og Chevrotin kan fremhæves.

 


Fakta om Savoie

Land: Frankrig

Areal: 2.200 hektarer

Vigtigste druesorter: Jacquère, Altesse, Chasselas, Mondeuse, Gamay

Områdets karakteristika: Savoies vinmarker ligger spredte over fire departementer: Savoie og Haute-Savoie samt Ain og Isère. De klassiske områder ligger omkring Apremont, Chignard og Seyssel. Alpint landskab med stejle skråninger og erosionsjord fra bjergene, særligt granit og kalk. Klimaet er kontinentalt og køligt. Mange små vingårde med fokus på de mange lokale sorter. 16 millioner flasker årligt

Gode producenter i Savoie: Domaine Belluard, Cave Seyssel, Jean Perrier & fils, Domaine André & Michel Quenard, Domaine de Vens-le-Haut


 

Vin til purløg

03 maj 2024

Purløg er en af de lettest dyrkelige krydderurter vi kender, og den er uundværlig på en æggekage, en rejemad og mange andre sommerspiser. Den græsagtige løgsmag skal fanges i vinen, og det indkredser kandidaterne

Vin til persille

03 maj 2024

Persille er den måske mest kendte og anvendte krydderurt, som giver et karakteristisk krydret, friskt og grønt twist til dine retter. Når du skal matche vin til persille, skal du gå i retning af den grønne og krydrede smag

Vin til timian

03 maj 2024

Timian er nærmest en universel krydderurt, der har fået en kæmpe udbredelse i det danske køkken, især efter at de franske og italienske køkkener har vundet vores hjerter. Gode vinmatch findes også let fra samme lande

Rul til toppen