Vin og mad

Vin til pære

Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.

Vin til pære

Pinot Gris fra Norditalien har tit en gennemtrængende grøn pæreduft og smag – nærmest som det kendes fra pæren i Haribos Matadormix. Men disse norditalienske vine mangler tit noget af den sødme, der skal bruges, hvad enten pæren spises frisk, syltet eller ovnbagt. I Alsace kan du derimod finde Pinot Gris, som godt nok smager en kende mindre af pære, men som har en fantastisk sødme og syre til pæren. Riesling eller Chenin Blanc kan du også finde med smagsnuancer af pære – og faktisk også grønne æbler. Så her er det kun at få filet sødmen til, så det passer sødmeniveauet på tallerkenen. Og her er høsttidspunktet afgørende. Her skal du kigge efter en »late harvest« – det der i Rieslinglandet Tyskland kaldes for en Spätlese. Vil du i øvrigt gerne servere en vin med bobler, kan en prosecco med tilpas sødme være et fantastisk godt og friskt valg.

Vinmatch: Pinot Gris, Riesling, Chenin Blanc, Prosecco.

Fakta om pære

Pæren er en af de gamle og vigtige frugter i nordens køkken, hvor vi i Danmark både har opdaget og fremavlet vores egne sorter som fx Clara Frijs, men også fået en lang række fra Frankrig.

Sæson for pære: Hele året.

Tilberedning: Rå, ovnbagt, syltet.

Pære
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 254 kJ
Protein 0,3 g
Kulhydrat 14,0 g
Fedt 0,3 g

 

Vin til purløg

03 maj 2024

Purløg er en af de lettest dyrkelige krydderurter vi kender, og den er uundværlig på en æggekage, en rejemad og mange andre sommerspiser. Den græsagtige løgsmag skal fanges i vinen, og det indkredser kandidaterne

Vin til persille

03 maj 2024

Persille er den måske mest kendte og anvendte krydderurt, som giver et karakteristisk krydret, friskt og grønt twist til dine retter. Når du skal matche vin til persille, skal du gå i retning af den grønne og krydrede smag

Vin til timian

03 maj 2024

Timian er nærmest en universel krydderurt, der har fået en kæmpe udbredelse i det danske køkken, især efter at de franske og italienske køkkener har vundet vores hjerter. Gode vinmatch findes også let fra samme lande

Rul til toppen