Bolero, Shiraz, iltning eller gardiner?

Vinens verden er fuld af komplicerede udtryk. Vi har samlet de vigtigste i vores vinordbog, så du lettere kan navigere og orientere dig.

Grenache

Foto: Inter-Rhône

En af verdens mest udbredte rødvinssorter. Den stammer måske fra Spanien, hvor den er vidt udbredt under navnet Garnacha. Måske mest kendt er den for sin rolle i Rhône, hvor den tager afgørende del i områdets rødvine og roséer. Den indgår i det hele taget oftest i blandinger med andre druer.

Ren Grenache smager af modne jordbær og hindbær. Syren er moderat, men tanninerne mange. Let støvede og krydrede toner, ofte af stødt peber og lakridspulver, er hyppige. Animalske noter som læder og stald er heller ikke usædvanlige. Lagring kan udvikle stor kompleksitet i de bedste vine.

Sorten foretrækker sol og varme. Den modner sent og yder godt. Udbytterne skal dog holdes nede for at opnå acceptabel kvalitet. Grenache er vanskelig at vinificere, da den har tendens til at oxidere let. Umoden Grenache får en skarp urteagtig smag, mens oxidativ Grenache bliver bleg og flad i smagen. Den har også let ved at opnå usædvanligt høje alkoholprocenter på grund af dens naturligt høje sukkerindhold. Det udnyttes dog positivt til vin doux naturel fx i Maury.

Der findes desuden to farvemutationer, Grenache Blanc og Grenache Gris, der anvendes til hvidvin og hedvin. De betragtes af og til som selvstændige sorter.

Synonymer Fx Garnacha Tinta, Grenache Noir, Cannonau, Abundante

Rul til toppen