Bolero, Shiraz, iltning eller gardiner?

Vinens verden er fuld af komplicerede udtryk. Vi har samlet de vigtigste i vores vinordbog, så du lettere kan navigere og orientere dig.

Cinsault

Foto: Inter-Rhône

Cinsault er en druesort fra det sydlige Frankrig, hvor den indgår som del af blandingen til områdets rødvine. Den forbedrer blandinger, men brillerer sjældent for sig selv. Dens bidrag er at blødgøre syren og tanninerne fra kraftigere sorter. Den ses også som rosé. En sjældent fremtrædende rolle spiller Cinsault i Château Musar fra Libanon.

Cinsault modner sent, er modstandsdygtig over for sygdom og kan klare høj varme og tørke. Den er højtydende, men kun ved stor reduktion af udbyttet levererer den god kvalitet. Vinen kan være tæt, rund og frugtig med en mørk sødme.

Den er at finde i hele Middelhavsområdet – især i Sydfrankrig – og har også vundet en vis udbredelse i Australien, Californien og Sydafrika. Den er sammen med Pinot Noir ophav til Sydafrikas Pinotage.

Synonymer Fx Cinsaut, Sinsó, Hermitage

Rul til toppen