Ældgammel syditaliensk rødvinssort med hovedsæde i Campanien. Dens oprindelse fortaber sig i fortidens tåger, men måske blev den bragt til Italien af græske bosættere for et par årtusinder siden. Navnet Aglianico kan være en forvanskning af Ellenico, det italienske ord for græsk. Den er dog ikke umiddelbart beslægtet med nogle nutidige græske sorter.
Aglianico knopskyder tidligt og modner meget sent. Udbytterne er høje og skal begrænses for at opnå gode vine. Aglianico kan give fyldige vine med markant struktur: Høj syre og masser af tanniner. Duft og smag er præget af mørke bær, blommer og svesker. Den egner sig godt til lagring og udvikler røgede og krydrede noter med tiden.
Tre forskellige typer af Aglianico er tilpasset tre forskellige terroirs i Campanien: Taburno, Taurasi og Vulture. Druen synes at trives i højderne og på vulkansk jordbund. Den dyrkes også i Apulien, Basilicata og Calabrien. I nyere tid gøres der også forsøg med Aglianico i Australien og Californien.